Veelgestelde vragen over stucwerk

We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Klik hieronder uw vraag aan en bekijk het antwoord. Heeft u nog andere vragen? Klik dan op de button om contact op te nemen. We helpen u graag verder!

Het meest ideale voor een Stucadoor is een ruimte die volledig leeg en gestript is. Geen stopcontacten, schakelaars, radiatoren, leidingen, plinten, volledige keukens of andere obstakels. Op deze manier kan een Stucadoor vaak zijn eigen laagdiktes bepalen om zo mooie strakke en vlakke muren te creëren. Ook profielen kunnen in de meest ideale situatie op maat worden gezet voor een mooi vlak resultaat. Helaas is dit een ideale situatie die in de praktijk niet altijd haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een keuken die al op maat is geplaatst met weinig ruimte voor laagdikte vanwege scharnieren van deuren of ramen en plinten die al op de muur zitten. Dit soort situaties vergt op elk werk weer extra inzicht om het maximale uit een bestaande situatie te halen. Juist dat zorgt ervoor dat elke situatie weer anders kan zijn en dan spreek je dus over een stukje maatwerk.

Ja, dat kan zeer zeker. Op elk werk waar wij aan de slag gaan, zijn er vaak de nodige voorbereidingen alvorens er daadwerkelijk kan worden gestuct. Deze voorbereidingen nemen een hoop tijd in beslag en brengen kosten met zich mee. Denk hierbij aan het verwijderen van stopcontacten, schakelaars, radiatoren, gordijnrails, lampen en overig materieel en accessoires die aan wanden en plafonds zijn bevestigd. Door deze voorbereidingen zelf te doen, scheelt dat ons een hoop tijd en kunnen wij eerder beginnen met het stucen van de door u aangeven oppervlaktes.

 

Voorbereidingen die wij zelden uit handen geven zijn het afplakken van het werkgebied en het voorbehandelen van de te stucen ondergrond. Maar in goed overleg kan ook dit door u zelf worden uitgevoerd. Hoe meer werk u ons uit handen neemt, des te lager de kosten zullen zijn.

Garantie op stucwerk is altijd een beetje een grijs gebied, want waar geef je nou daadwerkelijk garantie op? Bij ons is het vrij simpel. Wij geven garantie op al onze aangebrachte materialen conform de garantienormen van onze leveranciers. Op ondergronden waarop wij werken, die niet door ons zijn aangebracht, kunnen wij onmogelijk garantie geven, tenzij er aparte afspraken over zijn gemaakt. Ook op eventuele scheurvorming kunnen wij helaas geen garantie geven, al zouden wij dat maar al te graag wel willen doen.

Maar waarom doen wij het dan niet? Simpelweg omdat er geen garantie kan worden afgegeven of iets wel of niet gaat scheuren. Wel zullen wij te allen tijde ons advies uitbrengen hoe om te gaan met scheurvorming en in veel gevallen kunnen wij u helpen om de scheuren zo goed als mogelijk weg te werken.

Scheurvorming kan door vele oorzaken ontstaan, maar is in de meeste gevallen een gevolg van spanningsverschil in de ondergrond. Het ontstaan hiervan kan ook verschillende oorzaken hebben. Denk aan het verzakken van uw woning, instabiele ondergronden, spanning tussen verschillende materialen in de ondergrond, droging van een te hoge vochtigheid in gebruikte bouwmaterialen, een kozijn wat te strak in de gevel staat, maar ook zwaar voorbijkomend verkeer kan al voor vervelende scheuren in uw woning zorgen.

Is dit dan niet te voorkomen? Helaas is het antwoord daarop in vele gevallen ‘nee’. Als een ondergrond gaat werken, is het een utopie om te denken dat het stucwerk niet mee scheurt.
Wel doen wij er alles aan om zwakke plekken extra aandacht te geven en nemen wij voorzorgsmaatregelen om de kans op scheurvorming te minimaliseren.

Een extra service die wij bieden is de nazorg van het stucwerk alvorens er kan worden geschilderd. Een veel gemaakte fout is dat men na het stucen meteen gaat schilderen. Dit is niet verstandig, want ook een gestucte ondergrond heeft nog voorbereidingen nodig voordat er kan worden geschilderd.

 

Om te beginnen is het belangrijk om een gestucte ondergrond eerst goed te laten drogen. Als de gestucte ondergrond goed droog is, zijn er nog een aantal handelingen nodig alvorens kan worden begonnen met schilderen. Hieronder volgen een aantal stappen die belangrijk zijn voor een zo strak mogelijk resultaat.

Niet elke Stucadoor zal dit beamen, maar hoe goed het stucwerk ook is, het is altijd raadzaam om een glad gestucte ondergrond licht te schuren met een fijne korrel schuurpapier. Denk aan een korrel 180 tot 220. Door het drogingsproces kunnen er openstaande poriën ontstaan in de aangebrachte stuclaag. Dit kan aanvoelen als een wat ruwere plek, maar ook kan het zijn dat er nog druppels met gipsresten of fijne spaanslagen in het oppervlak aanwezig zijn. Het wegschuren hiervan is een klusje dat weinig tot geen tijd in beslag neemt, maar als je het niet weghaalt kan het achteraf een grote ergernis zijn. 

 

Let wel, het gaat hier om kleine oneffenheden en niet om grove slecht afgewerkte oppervlaktes of aanzienlijk grote oneffenheden.

Voor een optimale hechting en een fijn te bewerken ondergrond is dit wel aan te raden. Het voorbehandelen van de gestucte ondergrond is daarom ook zeer belangrijk. Het zorgt voor een optimale hechting van de nog aan te brengen latex en voor een gelijkmatig medium zuigende ondergrond. Dit zorgt er weer voor dat u meer tijd heeft om uw latex mooi te kunnen verdelen.

Moeten is misschien niet het juiste woord, maar in veel gevallen is het wel de mooiste oplossing. Inwendige hoeken tussen verschillende gestucte oppervlaktes of aansluitingen met andere materialen worden door de stucadoor ingesneden om eventuele spanningsverschillen tussen de verschillende oppervlaktes of materialen op te vangen. 

 

Deze snijpunten zijn over het algemeen heel dun. Je kunt ervoor kiezen om deze snijpunten te kitten met een acrylaatkit, maar soms wordt er ook voor gekozen de snijpunten niet te kitten. Zeker als er met meerdere kleuren wordt gewerkt, vallen de snijpunten nagenoeg niet op. Persoonlijk vinden wij het mooier de snijpunten wel te kitten, omdat het strakker is qua afwerking.

U herkent het ongetwijfeld als u al eens met een verbouwing te maken heeft gehad.Uw huis is volledig gestuct maar nog lang niet klaar. De keuken moet nog worden geplaatst, de vloer moet nog worden gelegd en natuurlijk wordt er nog verhuisd. Al deze werkzaamheden kunnen ervoor zorgen dat er onbedoeld beschadigingen ontstaan in de vers gestucte oppervlaktes. 

 

Dit voelt misschien als die eerste kras op uw nieuwe auto, al kost het repareren van de laklaag op uw auto aanzienlijk meer arbeid en geld dan het repareren van een glad gestucte ondergrond. Mocht u te maken krijgen met reparatieplekken in uw stucwerk dan zijn er veel goede lichtgewicht en krimparme materialen om deze plekken te herstellen. Het is raadzaam om eerst de oppervlaktes voor te behandelen. Daarna kunt u de reparaties uitvoeren. Komt u na de eerste laag latex nog beschadigingen tegen dan kunt u deze nog prima repareren voordat u de laatste laag latex aan gaat brengen.

 

Alle bovenstaande handelingen, als het aankomt op nazorg van het stucwerk, kunnen wij voor u uitvoeren. Per werk zal het verschillen wat dit aan meerwerk met zich meebrengt. Wilt u dit zelf doen dan geven wij u altijd de nodige tips om tot een mooi eindresultaat te komen.